Zupa z kurek
Wykorzystaj sezon kurkowy na maksa. Kurki są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli się wzbraniasz, bo nie wiesz jak szybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, podpowiadam tutaj jak to szybko zrobić.
Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania.
Skladniki:
400 g kurek
3 marchewki
1 mała pietruszka, pasternak
1/2 pora
1/4 selera
2 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
3-4 ziemniaki
1,5 l wody
koperek, natka pietruszki
sól, pieprz
1 cebula
kwaśna śmietana, creme fraiche
Wykonanie:
- oczyść kurki z piasku (przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek tutaj), pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia
- warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki
- do garnka z gotujacą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie
- na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać kurki. Większe grzybki należy rozdrobnić. Zmażyć, aż z patelni odparuje woda, a grzybki się zezłocą
- podsmażone grzybki dodać do garnka z warzywami. Zagotować razem, następnie zabielić zupę zahartowaną śmietaną, ewentualnie skorygować ilość soli. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki