Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 130 g czosnku
- 1 łyżka masła
- 60 g pietruszki
- 120 g selera
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 prostokątny serek topiony
- Sól morska
- Świeżo zmielony pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- ½ szklanki listków natki pietruszki
- ½ szklanki listków świeżej bazylii
- ¼ szklanki Kujawskiego z bazylią
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej
Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły.
Porada Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.