Zupa czosnkowa

Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Warto spróbować. 

Zdjęcie - Zupa czosnkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA CZOSNKOWA
(2 porcje)
5 ząbków czosnku,
500ml bulionu warzywnego,
100g serka topionego dobrej jakości,
pieprz, ewentualnie sól,
natka pietruszki

Nieobrany czosnek upiec w piekarniku, aż zrobi się miękki (180 stopni, ok. 15 minut). Gdy nieco przestygnie, obrać go z łupinek.
W garnku zagotować bulion, dodać czosnek i serek topiony. Całość zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja już nie dosalałam).
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Przepisy z tych kategorii

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
2

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krem z bakłażana i pomidorów

Krem z bakłażana i pomidorów

figmara figmara
figowe smaki

Zupa kremowa z porów i jabłek
2

Zupa kremowa z porów i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z patisonów
2

Zupa z patisonów

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa z pasternaku na wywarze ze szparagów

Zupa z pasternaku na wywarze z…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa krem z selera i gruszki z cynamonem
1

Zupa krem z selera i gruszki z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj