Zakwas na barszcz (krok po kroku)
Pierwszy raz zakwas zrobiłam rok temu i już wiem, że nie ma lepszej bazy do (nie tylko) wigilijnego barszczu!
Zakwas robi się sam i to jest jego niezaprzeczalna zaleta. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w wirze przedświątecznych zadań, 10 minut, aby przygotować tę kwintesencję zdrowego smaku.
Ale po kolei:
Do miski (dużego słoika) włóż obrane, pokrojone buraki
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy
oraz czosnek
całość zalej przegotowaną i ostudzoną wodą z solą
Naczynie przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce (wystarczy kuchenny blat) na kilka dni. Gotowy zakwas powinien mieć intensywny smak, podobny do wody z kiszonych ogórków. Nie może pokawić się na nim pleśń!
A na koniec rada najważniejsza: przy obieraniu buraków, nie zapomnijcie o rękawiczkach! :)
Zakwas na barszcz (krok po kroku) Składniki- buraki - 1,5 kg
- woda - 1,5 l
- sól - 1,5 łyżki
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 1 szt
- ziele angielskie - 4 szt
Zagotuj wodę z solą, ostudź.
Buraki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do nich ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Zalej wodą z solą (musi pokryć wszystkie kawałki warzyw). Naczynie przykryj kawałkiem tkaniny (np. gazą), odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni.
Gotowy zakwas przecedź. Aby ugotować barszcz, połącz go z bulionem warzywnym (grzybowym), dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.