Sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce.
Jest to danie wyjątkowo reprezentacyjne, ale też wyjątkowo smaczne. Najbardziej lubię w niej kontrast między smakiem mięsa a kwaśnymi jabłkami. Całość można podać między innymi z kaszą gryczaną lub jęczmienną, po prostu ziemniakami czy też świeżym chlebem.
Kukurydza najlepiej smakuje w sezonie ale z uwagi na to, że zawiera bardzo cenne witaminy i minerały należy spożywać ją przez cały rok. Dlatego dzisiaj proponuję Wam delikatną kremową zupę z kukurydzy ale w jesienno-zimowej wersji czyli z okrasą:))
Sałatka jest idealna na wszelkie przyjęcia, ale także świetnie sprawdzi się na leniwy wieczór w domu, kiedy mamy ochotę na coś dobrego, co niekoniecznie jest kanapką :)
Dlatego postanowiłam zrobić sałatkę, tak na poprawę kiepskiego humoru. Kiedyś robiłam ją namiętnie, ale jakoś zapomniałam o jej istnieniu. Lecz niedawno przeglądając zeszyt z przepisami, napotykając na ten przepis, wiedziałam, że koniecznie muszę przyrządzić tę sałatkę.
Filety z kurczaka (...) robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób zaoszczędziłam sobie pracy. (...) Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy.
Proponuję przygotowanie zupy w nietuzinkowy sposób, bo z dodatkiem wina i soku z pomarańczy. Zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek chrzanu nadaje jej charakteru. Uzupełnieniem całego dania są pulpeciki rybne.
Warzywa przyrządzone w ten sposób są aromatyczne i kruche, można zrobić je dzień wcześniej i nie stracą nic ze swojej świeżości- to świetny sposób na np. lunchową sałatkę do pracy!
To mak gra tutaj pierwsze skrzypce, co czyni to ciasto wypiekiem typowo bożonarodzeniowym :) Ciasto nie zawiera mąki, a jedynie niewielką ilość kaszy manny. Jest wilgotne i aromatyczne. Zamiast zwykłej polewy kakaowej zrobiłam ganasz z prawdziwej czekolady, co uczyniło to trochę niepozorne ciasto bardziej wykwintnym.
Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej (...). Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy.
Aura za oknem jest taka, że rozgrzewająca zupa to coś czego mi naprawdę potrzeba (w Wielkopolsce właśnie pada śnieg...). Dzisiejsza propozycja to prosta i lekka zupa z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Inspiracje znalazłam w publikacji jednego z producentów jogurtu. Polecam, bo zupa jest naprawdę pyszna!
Nie przepadam za kapustą, ale od czasu do czasu pojawia się w domu sama. Do tego jeśli jeszcze trafi się niezbyt ciepły dzień, to staje się dobrą bazą do czegoś rozgrzewającego. A że prognoza na jutro jest wysoce obiecująca - burzowo, to profilaktycznie podaję.
Prosta zupa-krem, w której dominuje mocny, zdecydowany smak selera . Uznałam, że dodatek innych warzyw jest całkiem zbędny , a doskonałym uzupełnieniem będzie ser i orzechy. Połączenie okazało się bardzo trafne i zupka wyszła pyszna.
Zupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.