Lekka sałatka z kurczakiem i mango

Filety z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób
zaoszczędziłam sobie pracy. Dzięki takiemu zabiegowi przyrządzenie wczorajszej
kolacji zabrało mi tylko 7 minut. Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy. Należy tylko pamiętać aby dressing zabrać w osobnym naczyniu i dodać go na krótko przed spożyciem . Ktoś może zapytać: a dlaczego tak???. Dlatego, że sałata połączona z takim dressingiem na wiele godzin przed podaniem traci swoją świeżość. Staje się zwiędła, niesmaczna  wręcz gorzka i nieapetyczna.

 

Zdjęcie - Lekka sałatka z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min. plus 30 min. marynowanie mięsa

Stopień trudności –  łatwy



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet piersi kurczaka, umyty i osuszony
  • 2 garści umytej i osuszonej roszponki
  • 1 małe mango, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  łyżki musztardy
  • ½  łyżki płynnego miodu

 

na dressing:

  • ½  łyżki octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu płynnego
  • ½  łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. robimy marynatę: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz łączymy, dokładnie mieszamy,
  2. mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy marynatę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka, zamykamy i potrząsamy energicznie aż się połączą, odstawiamy żeby się przegryzły,
  4. na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filet z obu stron aż się zrumieni,
    następnie dodajemy bulion i dusimy do miękkości,
  5. mięso zostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na cienkie paski lub plasterki,
  6. w misce umieszczamy roszponkę, mango i plasterki kurczaka, dodajemy dressing, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.

 

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze stekiem bavette

Sałatka ze stekiem bavette

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Moussaka
1

Moussaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mufinki z ricottą

Mufinki z ricottą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Kwiaty cukinii nadziewane rico…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jak zrobić pierogi ruskie?
1

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Przepisy z tych kategorii

Makaron z kurczakiem z jednej patelni
2

Makaron z kurczakiem z jednej…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
1

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

food² food²
Food Square

Drobiowy medalion na łożu z jarmużu i czosnku

Drobiowy medalion na łożu z ja…

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Dietetyczne roladki z kurczaka
1

Dietetyczne roladki z kurczaka

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku
2

Nóżki kurczaka w musztardzie i…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem
3

Kurczak hasselback z ricottą i…

Dzi Dzi
karmelowy