Lekka sałatka z kurczakiem i mango
Filety z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób
zaoszczędziłam sobie pracy. Dzięki takiemu zabiegowi przyrządzenie wczorajszej
kolacji zabrało mi tylko 7 minut. Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy. Należy tylko pamiętać aby dressing zabrać w osobnym naczyniu i dodać go na krótko przed spożyciem . Ktoś może zapytać: a dlaczego tak???. Dlatego, że sałata połączona z takim dressingiem na wiele godzin przed podaniem traci swoją świeżość. Staje się zwiędła, niesmaczna wręcz gorzka i nieapetyczna.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 20 min. plus 30 min. marynowanie mięsa
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 pojedynczy filet piersi kurczaka, umyty i osuszony
- 2 garści umytej i osuszonej roszponki
- 1 małe mango, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
- ½ łyżki masła
- ¼ szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżki musztardy
- ½ łyżki płynnego miodu
na dressing:
- ½ łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżki miodu płynnego
- ½ łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- robimy marynatę: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz łączymy, dokładnie mieszamy,
- mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy marynatę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
- wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka, zamykamy i potrząsamy energicznie aż się połączą, odstawiamy żeby się przegryzły,
- na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filet z obu stron aż się zrumieni,
następnie dodajemy bulion i dusimy do miękkości, - mięso zostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na cienkie paski lub plasterki,
- w misce umieszczamy roszponkę, mango i plasterki kurczaka, dodajemy dressing, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.