Lekka sałatka z kurczakiem i mango

Filety z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób
zaoszczędziłam sobie pracy. Dzięki takiemu zabiegowi przyrządzenie wczorajszej
kolacji zabrało mi tylko 7 minut. Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy. Należy tylko pamiętać aby dressing zabrać w osobnym naczyniu i dodać go na krótko przed spożyciem . Ktoś może zapytać: a dlaczego tak???. Dlatego, że sałata połączona z takim dressingiem na wiele godzin przed podaniem traci swoją świeżość. Staje się zwiędła, niesmaczna  wręcz gorzka i nieapetyczna.

 

Zdjęcie - Lekka sałatka z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min. plus 30 min. marynowanie mięsa

Stopień trudności –  łatwy



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet piersi kurczaka, umyty i osuszony
  • 2 garści umytej i osuszonej roszponki
  • 1 małe mango, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  łyżki musztardy
  • ½  łyżki płynnego miodu

 

na dressing:

  • ½  łyżki octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu płynnego
  • ½  łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. robimy marynatę: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz łączymy, dokładnie mieszamy,
  2. mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy marynatę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka, zamykamy i potrząsamy energicznie aż się połączą, odstawiamy żeby się przegryzły,
  4. na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filet z obu stron aż się zrumieni,
    następnie dodajemy bulion i dusimy do miękkości,
  5. mięso zostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na cienkie paski lub plasterki,
  6. w misce umieszczamy roszponkę, mango i plasterki kurczaka, dodajemy dressing, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.

 

Przepisy z tych kategorii

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
1

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini serniczki z truskawkami
1

Mini serniczki z truskawkami

food² food²
Food Square

Zupa z kalafiorem i ryżem

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotleciki z kurczaka i szpinaku. Dieta szybka przemiana. Faza III
2

Kotleciki z kurczaka i szpinak…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III

Schab pomidorowo - kokosowy du…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kokosowe curry z kurczaka i jarmużu. Dieta szybka przemiana. Faza III
1

Kokosowe curry z kurczaka i ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II
3

Dorsz w porach z pieczarkami -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit