Lekka sałatka z kurczakiem i mango

Filety z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób
zaoszczędziłam sobie pracy. Dzięki takiemu zabiegowi przyrządzenie wczorajszej
kolacji zabrało mi tylko 7 minut. Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy. Należy tylko pamiętać aby dressing zabrać w osobnym naczyniu i dodać go na krótko przed spożyciem . Ktoś może zapytać: a dlaczego tak???. Dlatego, że sałata połączona z takim dressingiem na wiele godzin przed podaniem traci swoją świeżość. Staje się zwiędła, niesmaczna  wręcz gorzka i nieapetyczna.

 

Zdjęcie - Lekka sałatka z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  20 min. plus 30 min. marynowanie mięsa

Stopień trudności –  łatwy



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet piersi kurczaka, umyty i osuszony
  • 2 garści umytej i osuszonej roszponki
  • 1 małe mango, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • ½ łyżki masła
  • ¼ szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½  łyżki musztardy
  • ½  łyżki płynnego miodu

 

na dressing:

  • ½  łyżki octu balsamicznego
  • ½  łyżki miodu płynnego
  • ½  łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. robimy marynatę: oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz łączymy, dokładnie mieszamy,
  2. mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy marynatę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.
  3. wszystkie składniki dressingu wkładamy do małego słoiczka, zamykamy i potrząsamy energicznie aż się połączą, odstawiamy żeby się przegryzły,
  4. na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filet z obu stron aż się zrumieni,
    następnie dodajemy bulion i dusimy do miękkości,
  5. mięso zostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na cienkie paski lub plasterki,
  6. w misce umieszczamy roszponkę, mango i plasterki kurczaka, dodajemy dressing, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze.

 

Przepisy z tych kategorii

Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich

Korzenne ciastka z amarantusa…

food² food²
Food Square

Chlebek bananowy z żurawiną

Chlebek bananowy z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością

Chutney z pigwy, jabłek i owoc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa.

Czerwona soczewica. Przyprawy.…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kapuśniak z chorizo

Kapuśniak z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pomysły na własnoręcznie przygotowane prezenty świąteczne

Pomysły na własnoręcznie przyg…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pita z indykiem i awokado

Pita z indykiem i awokado

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Co z mięsa z rosołu
1

Co z mięsa z rosołu

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krupnik

Krupnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Kurczak z papryką, ananasem i…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

Pasta do pieczywa z kurczaka,…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak Tikka Masala
4

Kurczak Tikka Masala

Dzi Dzi
karmelowy