Kaczka z jabłkami
Ten przepis to początek projektu, nad którym pracuję właśnie z Zakładami tłuszczowymi ZT "Kruszwica" - producentem między innymi oleju Kujawskiego i margaryny "Palma". Projekt polega na stworzeniu świątecznych przepisów z wykorzystaniem produktów sponsora. Kaczka z jabłkami w rodzinie mojego męża jest tradycyjną potrawą podawaną na świąteczny obiad. Można ją przygotować już wcześniej i w święta już tylko odpowiednio upiec w piekarniku. Jest to danie wyjątkowo reprezentacyjne, ale też wyjątkowo smaczne. Najbardziej lubię w niej kontrast między smakiem mięsa a kwaśnymi jabłkami. Całość można podać między innymi z kaszą gryczaną lub jęczmienną, po prostu ziemniakami czy też świeżym chlebem.
Poziom trudności:
dla ambitnych
Czas przygotowania:
150 min + namaczanie i rozmrażanie - około 1 doba
Składniki:
1 większa kaczka
około 6-8 kwaśnych jabłek
5-6 łyżeczek majeranku
olej kujawski do natarcia tuszki i wysmarowania formy
około 4 łyżeczki dżemu z cierpkich owoców (żurawiny, wiśni, czarnych porzeczek itp)
sól, pieprz wedle uznania
nić do żywności
Sposób przygotowania:
Kaczkę najlepiej z dobrego źródła - hodowaną na wolnym wybiegu jeżeli mamy świeżą - zamrażamy przed przystąpieniem do pracy. Jeżeli mamy już zamrożoną to jeszcze lepiej. Na dzień przed przygotowaniem zamrożoną kaczkę zamaczamy w letniej, mocno osolonej wodzie. Przyciskamy ją dodatkowym ciężarkiem tak, aby cała była dokładnie zamoczona - u mnie służy do tego zazwyczaj ciężki gliniany talerz. Kaczka powinna się w tej wodzie powoli rozmrozić i poleżakować. Dobrze aby naczynie, w którym ją namaczamy, stało w chłodnym miejscu - tak około 18 stopni, ale nic się nie stanie, jeżeli będzie nieco cieplej. Kaczka powinna w takiej kąpieli spędzić około doby. Po tym czasie wyjmujemy ją i dokładnie myjemy. Nacieramy całą solą, pieprzem i połową majeranku. Wkładamy jeszcze na około 20 minut do lodówki.
W międzyczasie połowę jabłek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być szczególnie drobne). Jabłka mieszamy z resztą majeranku.
Kaczkę z lodówki nadziewamy jabłkami. Całość zaszywamy mocną nicią na okrętkę. Formę, w której będziemy piekli ptaszysko skrapiamy całą olejem, podobnie samą kaczkę.
Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Kaczkę pod przykryciem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 90 minut od czasu do czasu (co około 10 minut) stale polewając ptaka wytapiającym się sukcesywnie tłuszczykiem.
Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i delikatnie nacinamy skórę pomiędzy udami a korpusem, aby nagromadzony tam tłuszczyk miał ujście.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka do pieczenia. Dokładnie myjemy i usuwamy łyżką do melona ogryzki, tworząc ładne wgłębienia na dżem. Napełniamy je owocami. Napełnione jabłka układamy w brytfance obok kaczki i pieczemy dalej razem, ale już bez przykrycia, ciągle od czasu do czasu polewając kaczkę utworzonym sosem. Ptak jest gotowy gdy skórka ładnie się zrumieni, a po nakłuciu uda wypływający sok nie będzie już miał krwistego koloru.
Podajemy na gorąco razem z upieczonym z dżemem całymi jabłkami. Pamiętajcie tylko aby wcześniej usunąć nici :-) SMACZNEGO.