Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem
Kukurydza najlepiej smakuje w sezonie ale z uwagi na to, że zawiera bardzo cenne witaminy i minerały należy spożywać ją przez cały rok. Dlatego dzisiaj proponuję Wam delikatną kremową zupę z kukurydzy ale w jesienno-zimowej wersji czyli z
okrasą:))
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 350 ml bulionu
- 400 ml mleka
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 spory ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 cienkie plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pociętego szczypioru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- do bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak i gotujemy na wolnym ogniu,
- w tym czasie kukurydzę z czosnkiem i mlekiem miksujemy a następnie dodajemy do bulionu i ziemniaków, gotujemy jeszcze około 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie,
- na oliwie podsmażamy boczek z cebulą,
- ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z boczkiem, cebulką i szczypiorem.