Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem

Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem

Kukurydza najlepiej smakuje w sezonie ale z uwagi na to, że zawiera bardzo cenne witaminy i minerały należy spożywać ją przez cały rok. Dlatego dzisiaj proponuję Wam delikatną kremową zupę z kukurydzy ale w jesienno-zimowej wersji czyli z
okrasą:))

 

Zdjęcie - Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  3

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 350 ml bulionu
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 spory ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 cienkie plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pociętego szczypioru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. do bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak i gotujemy na wolnym ogniu,
  2. w tym czasie kukurydzę z czosnkiem i mlekiem miksujemy a następnie dodajemy do bulionu i ziemniaków, gotujemy jeszcze około 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie,
  3. na oliwie podsmażamy boczek z cebulą,
  4. ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z boczkiem, cebulką i szczypiorem.

Kategorie przepisów