Imbirowy krem z marchewki z jogurtem
Mam nadzieję, że nie znudziły się Wam moje propozycje zup, bo dzisiaj kolejna: imbirowy krem z marchewki z jogurtem czyli po prostu zupa marchewkowa :)
Aura za oknem jest taka, że rozgrzewająca zupa to coś czego mi naprawdę potrzeba (w Wielkopolsce właśnie pada śnieg...). Dzisiejsza propozycja to prosta i lekka zupa z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Inspiracje znalazłam w publikacji jednego z producentów jogurtu.
Polecam, bo zupa jest naprawdę pyszna! Z pozdrowieniami dla Kaś :)
SKŁADNIKI:
0,5 kg marchewki
Kawałek imbiru (5cm)
1/2 cebuli
ząbek czosnku
100 g jogurtu naturalnego
0,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Cebule i marchew pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Po chwili dodaj marchew i całość przesmaż. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku i dodaj jogurt.
Możesz posypać pestkami dyni.
Smacznego :)
100 g zupy zawiera średnio:
energia: 40 kcal
białko: 1,5 g
węglowodany: 9 g
błonnik: 3 g
tłuszcze: 0,4 g
cholesterol: 1,3 mg