Zupa soczewicowa z pomidorami

Zupa soczewicowa z pomidorami

Zdjęcie - Zupa soczewicowa z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej Panny Malwinny. Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy. Dla tych, którzy lubią wersje mięsne szczypiorek proponuję zastąpić podsmażonymi skwarkami z boczku. Choć nie jest to konieczne, soczewica sama w sobie zawiera duże ilości białka i dla wegetarian stanowi substytut mięsa.

 

  • 450g czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 2 pomidory świeże
  • 3 laski selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżka kuminu
  • 2cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka tymianku
  • 3l bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól, suszone płatki chili
  • szczypiorek

Cebulę, czosnek, imbir, marchew i seler posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem kuminu i tymianku

 

Dodać pomidory z puszki oraz pomidory świeże, sparzone i obrane ze skóry.
Gotować 20 minut i zmiksować blenderem.

 

Dodać soczewicę i bulion. Gotować kolejne 20 minut.

 

Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Podawać skropione oliwą i z dodatkiem szczypiorku.

Zdjęcie - Zupa soczewicowa z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w akcji Festiwal Kuchni Arabskiej. W wirtualnym gotowaniu udział wzięli: Lejdi, Maggie, Siankoo, Mirabelka i Tomasz.


Zdjęcie - Zupa soczewicowa z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów