Zupa soczewicowa z pomidorami
Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej Panny Malwinny. Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy. Dla tych, którzy lubią wersje mięsne szczypiorek proponuję zastąpić podsmażonymi skwarkami z boczku. Choć nie jest to konieczne, soczewica sama w sobie zawiera duże ilości białka i dla wegetarian stanowi substytut mięsa.
- 450g czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów
- 2 pomidory świeże
- 3 laski selera naciowego
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1łyżka kuminu
- 2cm świeżego imbiru
- 1 łyżka tymianku
- 3l bulionu
- oliwa z oliwek
- sól, suszone płatki chili
- szczypiorek
Cebulę, czosnek, imbir, marchew i seler posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem kuminu i tymianku
Dodać pomidory z puszki oraz pomidory świeże, sparzone i obrane ze skóry.
Gotować 20 minut i zmiksować blenderem.
Dodać soczewicę i bulion. Gotować kolejne 20 minut.
Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Podawać skropione oliwą i z dodatkiem szczypiorku.
Przepis bierze udział w akcji Festiwal Kuchni Arabskiej. W wirtualnym gotowaniu udział wzięli: Lejdi, Maggie, Siankoo, Mirabelka i Tomasz.