Jedzą rybę, jedzą rybę ... :)

Jedzą rybę, jedzą rybę ... :)


Zdjęcie - Jedzą rybę, jedzą rybę ... :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzieci rosną :) Dzisiaj wyjęłam wszystkie ubrania z szafy Krzysia, zapełniłam caluteńkie łóżko hałdą ciuchów i znalazłam całą furę spodni na wysokie wody i bluzek z rękawami trzy czwarte. Uzbierałam wielką reklamówkę (taką po płaszczu) ubrań, które jutro włożę do pojemnika Caritas.
W przerwie między wietrzeniem szafy zrobiłam sałatkę z wędzonej makreli. Smak mojego dzieciństwa :)
My tą sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce.

Zdjęcie - Jedzą rybę, jedzą rybę ... :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jedzą rybę, jedzą rybę ... :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka z wędzonej makreli

1 wędzona makrela
3 jajka
0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 małe jabłko
pół cebuli
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu (lub dwie, jeśli sałatkę chcemy kłaść bezpośrednio na pieczywie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ewentualnie sól do smaku

Jajka porządnie wyszorować pod bieżącą wodą i zagotować. Gdy się zagotują, wsypać do nich mrożony groszek i gotować razem 7 minut. Wyłowić jajka, groszek odcedzić.
Makrelę obrać ze skóry, rozdrobnić w palcach usuwając ości. Włożyć do miski.
Dodać pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką), cebulę drobno posiekaną, jajka i ogórki kiszone. Dodać groszek. Wymieszać z majonezem i pietruszką. Jeśli trzeba to posolić, choć ja nie solę, bo ogórki i makrela są już słone.
Podawać z pieczywem.

Kategorie przepisów