Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy


Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.
Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:

  • bólach głowy oraz gardła,
  • niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,
  • a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Składniki:

  • 400g ( po odsączeniu ) soczewicy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)

Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc). Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.

  • 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym

Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.

  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół pęczku natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • papryczka chili (opcjonalnie)

Składniki na bulion:

  • 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 szt.marchewki
  • kawałek selera / lub nać
  • pietruszka
  • kawałek pora

Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pora na pomidory i ciecierzycę.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomidory wlałam na patelnię,
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i dusiłam przez około 5-8 minut.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Całość zmiksowałam.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.
Smacznego!
Zdjęcie - ZUPA Z CIECIERZYCY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów