Zupa z ciecierzycy
Zupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.
Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:
- bólach głowy oraz gardła,
- niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
- wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),
- podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,
- a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Składniki:
- 400g ( po odsączeniu ) soczewicy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)
Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc). Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.
- 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pół pęczku natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- papryczka chili (opcjonalnie)
Składniki na bulion:
- 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 szt.marchewki
- kawałek selera / lub nać
- pietruszka
- kawałek pora
Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.
Pora na pomidory i ciecierzycę.
Pomidory wlałam na patelnię,
i dusiłam przez około 5-8 minut.
Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy.
Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
Całość zmiksowałam.
Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.
Smacznego!