Zupa -krem z selera

Zupa -krem z selera



Zdjęcie - Zupa -krem z selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Prosta zupa-krem, w której dominuje mocny, zdecydowany smak selera . Zdjęcie - Zupa -krem z selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Uznałam, że dodatek innych warzyw jest całkiem zbędny , a doskonałym uzupełnieniem będzie ser i orzechy. Połączenie okazało się bardzo trafne i zupka wyszła pyszna. Zupa z selera z dodatkiem orzechów jest bardzo popularna i można znaleźć różne jej wersje. Warto spróbować. Ciekawą zupę selerową można przygotować dodając do niej chrzan i rodzynki. Świetnie smakuje również zupa selerowa z jabłkiem. Również seler naciowy może być głównym składnikiem zupy, ale pozostawiam go w całości ,bez miksowania. Tak więc kombinacji i możliwości jest wiele i zawsze można znaleźć coś dla siebie.
Składniki: /2 porcje/
Zdjęcie - Zupa -krem z selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1/2 selera / korzeń ok.350 g/
  • 2 małe ziemniaki
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany do gotowania
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • seler naciowy do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie: -
Seler dokładnie obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.
-Obraną cebulę i ziemniak pokroić w drobną kostkę.
-Orzechy posiekać.
-W naczyniu ,w którym będzie gotować się zupa rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę /ok. 2 minuty/
-Dodać ziemniaki , seler ,wymieszać i zalać bulionem.
-Gotować ok.15-20 minut/ do miękkości warzyw/
-Zupę zmiksować, dodać śmietanę, większą część orzechów i zagotować.
-Doprawić do smaku solą, pieprzem.
-Gotową zupę przelać na talerze, udekorować zielonymi liśćmi selera , posypać serem i pozostałymi orzechami .
Zupę podawać z chrupiącymi grzankami, można skropić ją delikatnie świeżą oliwą.
Zdjęcie - Zupa -krem z selera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów