Zupa marchewkowa z porem
Bardzo lubię kremowe zupy. Są takie delikatne i aksamitne w smaku. Do zupy marchewkowej można się łatwo zrazić bo źle doprawiona będzie mdła i niesmaczna. Natomiast wczoraj wypróbowałam genialny przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami. Jest to zupa marchewkowa, z dodatkiem pora i białego wina. I tym sposobem dopisałam ja do listy moich ulubionych zup.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka skórki cytryny
- 3 litry bulionu
- szklanka białego wina
- śmietana do przybrania
- sól, pieprz
Marchewkę obrać i pokroić w drobne kawałki. Pora umyć i też pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozpuścić masło z olejem, dodać marchewkę, pora, czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie wlać bulion, wino, dodać skórkę z cytryny, tymianek, trochę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dobrze jest mieć pod ręką trochę bulionu i dolać jeśli zupa wyjdzie za gęsta. Zmiksowana zupę nakładać do misek wraz z kleksem śmietany.
Smacznego:)