Zupa marchewkowa z porem

Zupa  marchewkowa z porem

Bardzo lubię kremowe zupy. Są takie delikatne i aksamitne w smaku. Do zupy marchewkowej  można się łatwo zrazić bo źle doprawiona będzie mdła i niesmaczna. Natomiast wczoraj wypróbowałam genialny przepis i dzisiaj dzielę się nim  z Wami. Jest to zupa marchewkowa, z dodatkiem pora i białego wina. I tym sposobem dopisałam ja do listy moich ulubionych zup.

Zdjęcie - Zupa  marchewkowa z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • 3 litry bulionu
  • szklanka białego wina
  • śmietana do przybrania
  • sól, pieprz

Marchewkę obrać i pokroić w drobne kawałki. Pora umyć i też pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozpuścić masło z olejem, dodać marchewkę, pora, czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie wlać bulion, wino, dodać skórkę z cytryny, tymianek, trochę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dobrze jest mieć pod ręką trochę bulionu i dolać jeśli zupa wyjdzie za gęsta. Zmiksowana zupę nakładać do misek wraz z kleksem śmietany.

Smacznego:)

Kategorie przepisów