Chrupiąca surówka

Chrupiąca surówka

Na niedzielny obiad przygotowałam surówkę, wzorowaną na tej poznanej w czasie warsztatów kulinarnych Makro.

Nie spodziewałam się po niej niczego szczególnego, ot marchewka i trochę sosu- oj! jak się myliłam! Warzywa przyrządzone w ten sposób są aromatyczne i kruche, można zrobić je dzień wcześniej i nie stracą nic ze swojej świeżości- to świetny sposób na np. lunchową sałatkę do pracy!

Zdjęcie - Chrupiąca surówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiąca surówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrupiąca surówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca surówka

Agata, 6 lutego 2012

Zdjęcie - Chrupiąca surówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Warzywa obierz, przetnij na 2 części w poprzek i pokrój w cienkie słupki (julienne) o grubości ok. 2-3 mm. W słoiczku połącz wszystkie składniki sosu, wymieszaj z warzywami. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (nawet na dobę!)- aż warzywa się zmacerują, lekko zmiękną i przejdą smakiem sosu. Podawaj np. z natką pietruszki, ja posypałam surówkę ziarenkami czarnego sezamu.

 

Jeśli nie masz czasu na długie czekanie, warzywa wrzuć na minutę do wrzącej wody, następnie do lodowatej i wtedy wymieszaj z sosem. Będą dobre po pół godzinie.

Kategorie przepisów