Makowiec czy szarlotka? Ciasto japońskie :)
 
            Klasyk z polskiego świątecznego stołu, który prawdopodobnie jest tak japoński, jak grecka jest ryba po grecku :) W książkach z przepisami z lat 90 przepis ten pojawia się aż 3 razy, różniąc się proporcjami tylko minimalnie. Raz występuje pod nazwą „szarlotka japońska”, raz jako „makowiec japoński”, a raz „ciasto japońskie”. Bo to ciasto jest właśnie takie „ni pies, ni wydra” ;) Dla mnie jednak jest to bardziej makowiec, gdyż to mak gra tutaj pierwsze skrzypce, co czyni to ciasto wypiekiem typowo bożonarodzeniowym :) 
 Ciasto nie zawiera mąki, a jedynie niewielką ilość kaszy manny. Jest wilgotne i aromatyczne. Zamiast zwykłej polewy kakaowej zrobiłam ganasz z prawdziwej czekolady, co uczyniło to trochę niepozorne ciasto bardziej wykwintnym. 
 
  
 
 CIASTO JAPOŃSKIE 
 8 jajek, 
 200g masła, 
 1 szklanka cukru, 
 300g suchego mielonego maku, 
 600g jabłek, 
 7 łyżek kaszy manny, 
 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
 kilka kropli aromatu migdałowego, 
 garść rodzynek, 
 garść grubo posiekanych orzechów włoskich, 
 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
 
 polewa: 
 150g gorzkiej czekolady, 
 150ml śmietanki kremówki, 
 1 łyżka miodu 
 
 Mielony mak zalać wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu i chwilkę gotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Miksując, kolejno dodawać po jednym żółtku, a następnie partiami mak. Dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na koniec dodać bakalie i aromat migdałowy. 
 Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. 
 Piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
 Wystudzone ciasto oblać polewą. 
 
 Polewa (ganasz czekoladowy): Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski. Zalać wrzącą śmietanką, dodać miód i odstawić na 5 minut. Po tym czasie intensywnie wymieszać trzepaczką, aż powstanie lśniąca, gładka masa. 
 
 
 
 
            