Chinkali najczęściej podawane są z mięsem (przeważnie z wołowiną lub jagnięciną, choć stosuje się też baraninę i wieprzowinę). Do farszu zawsze dodaje się świeżą kolendrę, która nadaje mięsu charakterystyczny smak. Mięso zawijane w ciasto jest surowe i gotuje się w trakcie gotowania pierogów, wydzielając pyszny rosół.
Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam (...) na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować.
Harira to charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :). Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci.
Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.
Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!
Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”. Makaron ryżowy z kawałkami kurczaka, brokułami i marchewką w słodkawym, łatwym sosie teriyaki. Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w poszukiwaniu specyficznych, azjatyckich składników.
Zupa tajska, to jedna z moich ukochanych zup. Kocham te klimaty! Lekko słodka, delikatnie pikantna, pachnąca, rozgrzewająca, syta - pyszna. A ten kolor? Słoneczny, obłędny! Idealna zupa, na ostatnie, zimowe dni i wieczory.
Bardzo smaczny pomysł na rybę prosto z egzotycznej Dominikany. Sos przygotowałam dzień wcześniej i uważam, że był to bardzo dobry pomysł, bo smaki się „przegryzły” i dzięki temu smakował lepiej, przynajmniej według mnie .
Na talerzu układamy makaron, kiełki, krewetki, kilka plasterków chilli, posiekaną kolendrę, zalewamy bulionem, konsumujemy. Ja dodałam jeszcze szczyptunię kurkumy, aby uzyskać ładny kolor.
Picadillo to potrawa z mielonej wołowiny, popularna głównie w Meksyku i na Kubie, ale znana jest także w kuchni krajów Ameryki Łacińskiej, hiszpańskiej i filipińskiej. Poszczególne przepisy oczywiście różnią się od siebie w mniejszym lub większym stopniu. Ja przygotowałam kubańską wersję picadillo, która zawiera m.in. paprykę, zielone oliwki i... rodzynki.
Dawno nie gotowałam żadnej zupy, dlatego chętnie skusiłam się na kubańską wersję zupy warzywno-kurczakowej. No i oboje z M. przyznajemy, że jest bardzo, bardzo smaczna :) Nie wymaga przy tym wiele zachodu, a jedynie trochę czasu na ugotowanie się mięsa. W wersji dla dzieci i dla tych, co nie lubią ostrości, można pominąć zielony pieprz.
Jak ja uwielbiam bakłażany! Na targu nigdy nie przejdę obok tego warzywa obojętnie, ja po prostu muszę je mieć... Ta błyszcząca, prawie czarna skórka jest obietnicą prawdziwej uczty i nie umiem się jej oprzeć!
Łatwe i szybkie w przygotowaniu kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka. Polecam :)