Kokosanki, bezglutenowe pyszności
Łatwe i szybkie w przygotowaniu kokosowe pyszności. Jak to u mnie - pieczone w formie na mini muffiny. Wystarczą trzy składniki, parę minut w piekarniku i można się objadać. Kokosanki nie zawierają dodatku mąki. Super sposób na zużycie niepotrzebnego białka jajka. Polecam :)
Składniki na 8 mini muffinek:
Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta.
Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły. Następnie delikatnie, okrawając brzegi nożem, wyjmij kokosanki na talerz i odstaw do przestudzenia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 8 mini muffinek:
- 1 białko jajka
- 50g cukru
- 100g wiórków kokosowych
Białko za pomocą ręcznego miksera ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a białko będzie gęste i błyszczące. Następnie łyżką wmieszaj do białka kokos. Masa będzie dosyć gęsta.
Łyżką przełóż porcje masy do formy na muffiny, wypełniając gniazda aż po brzegi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Piecz aż kokosanki lekko się zarumienią. Po upieczeniu pozostaw mini muffinki na kilka minut w formie, w której się piekły. Następnie delikatnie, okrawając brzegi nożem, wyjmij kokosanki na talerz i odstaw do przestudzenia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis