Afrykańska zupa orzechowa

Afrykańska zupa orzechowa

Zupa orzechowa kusiła mnie od dawna. Nie miałam wprawdzie na myśli żadnego konkretnego przepisu, ale podobała mi się ogólna koncepcja tej potrawy. Intrygowała mnie, aż w końcu uznałam, że ”Orzechowy Tydzień” to dobry moment, by się zmobilizować.
Wertując rozmaite receptury, najbardziej zachęcił mnie przepis znaleziony na tym blogu. Jest to przepis z kuchni Republiki Południowej Afryki. Muszę przyznać, że nie żałuję wyboru, bo zupa okazała się bardzo ciekawa w smaku – i jest to komplement, bo spałaszowaliśmy swoje porcje w oka mgnieniu.

Zdjęcie - Afrykańska zupa orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
AFRYKAŃSKA ZUPA ORZECHOWA
(4 porcje)
170g orzeszków ziemnych niesolonych,
2 łyżki masła orzechowego,
1 por,
2 marchewki,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
75ml białego wina,
250ml mleka kokosowego,
150ml śmietanki 18% lub 30% (słodkiej, z kartonika),
750ml bulionu warzywnego,
2 łyżeczki curry,
1 łyżka cukru (użyłam brązowego),
1 łyżka miodu,
pieprz cayenne wg uznania,
sól i pieprz,
opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji.

Marchew i cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchew i cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu kilka minut. Wlać wino i zagotować. Dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki, dodać do garnka. Wlać bulion, dodać curry, miód i cukier. Całość gotować na małym ogniu ok. 6 minut.
W tym czasie na suchej patelni lekko podprażyć orzeszki ziemne. 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji, a resztę dodać do zupy. Dodać masło orzechowe, mleko kokosowe i śmietankę. Gotować ok. 12 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, posypać odłożonymi orzeszkami i świeżą kolendrą.


Zdjęcie - Afrykańska zupa orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Afrykańska zupa orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów