Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym

Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym

Zdjęcie - Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- kawałek pasty Tom Yum

- kawałek zielonej pasty curry

- 2 łyżki mleka kokosowego

- szczypta imbiru w proszku

- sos sojowy

- trawa cytrynowa

- 6-7 krewetek

- 1 gniazdko makaronu jajecznego Cuon (lub innego)

- kiełki fasoli mung

- kolendra

- chilli

- limonka

- kurkuma (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Zagotowujemy dwie szklanki wody, dokładamy po kawałku jednej i drugiej pasty (wielkości mniej więcej 1 cm kwadratowego ;)) i rozkrojoną na pół lub zmiażdżoną trawę cytrynową, doprawiamy sosem sojowym. Do tak przygotowanego bulionu wkładamy krewetki i gotujemy 2-3 minutki, wyławiamy. Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy mleko kokosowe. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy żeby napęczniał. Na talerzu układamy makaron, kiełki, krewetki, kilka plasterków chilli, posiekaną kolendrę, zalewamy bulionem, konsumujemy. Ja dodałam jeszcze szczyptunię kurkumy, aby uzyskać ładny kolor.  Porcja dla jednej osoby.

Kategorie przepisów