Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym
Składniki:
- kawałek pasty Tom Yum
- kawałek zielonej pasty curry
- 2 łyżki mleka kokosowego
- szczypta imbiru w proszku
- sos sojowy
- trawa cytrynowa
- 6-7 krewetek
- 1 gniazdko makaronu jajecznego Cuon (lub innego)
- kiełki fasoli mung
- kolendra
- chilli
- limonka
- kurkuma (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy dwie szklanki wody, dokładamy po kawałku jednej i drugiej pasty (wielkości mniej więcej 1 cm kwadratowego ;)) i rozkrojoną na pół lub zmiażdżoną trawę cytrynową, doprawiamy sosem sojowym. Do tak przygotowanego bulionu wkładamy krewetki i gotujemy 2-3 minutki, wyławiamy. Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy mleko kokosowe. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy żeby napęczniał. Na talerzu układamy makaron, kiełki, krewetki, kilka plasterków chilli, posiekaną kolendrę, zalewamy bulionem, konsumujemy. Ja dodałam jeszcze szczyptunię kurkumy, aby uzyskać ładny kolor. Porcja dla jednej osoby.