Kubańska zupa z kurczakiem
Dawno nie gotowałam żadnej zupy, dlatego chętnie skusiłam się na kubańską wersję zupy warzywno-kurczakowej. No i oboje z M. przyznajemy, że jest bardzo, bardzo smaczna :) Nie wymaga przy tym wiele zachodu, a jedynie trochę czasu na ugotowanie się mięsa. W wersji dla dzieci i dla tych, co nie lubią ostrości, można pominąć zielony pieprz.
KUBAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM
(4 porcje)
2 ćwiartki kurczaka (udka + podudzia),
1 wątróbka z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średnie ziemniaki,
2 średnie marchewki,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
szczypta szafranu lub kurkumy,
ok. 60g makaronu wermiszel (nitki),
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu (można pominąć),
sól i pieprz
Mięsu umyć, włożyć do garnka, zalać 5 szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, posiekaną cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować kolejne 30 minut. Wyjąć mięso, a bulion z warzywami zmiksować. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, szafran/kurkumę, makaron i szczyptę oregano. Gotować kilka minut, do miękkości makaronu.
W tym czasie obrać mięso z kości i dodać je do zupy. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą, skropić sokiem z limonki.
Zupę można także doprawić zielonym pieprzem.
(na podstawie przepisu z blogu Grumków)