Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”. Makaron ryżowy z kawałkami kurczaka, brokułami i marchewką w słodkawym, łatwym sosie teriyaki. Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w poszukiwaniu specyficznych, azjatyckich składników. Danie jest przepyszne, polecam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki
(4 porcje)
Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego
- 1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych różyczek brokuła
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 1 1/2 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej na średnim 1 łyżkę oleju rzepakowego. Włóż kurczaka i smaż, aż będzie ładnie zarumieniony, przez ok. 8 minut. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
- W trakcie smażenia kurczaka, przygotuj sos teriyaki. W garnku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj wszystkie jego składniki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos ściemnieje i zgęstnieje, około 10 minut. Zmniejsz ogień do najmniejszego i utrzymuj sos ciepły do momentu wymieszania z kurczakiem i warzywami.
- Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż marchewkę i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż do zeszklenia. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne pięć minut, aż różyczki przestaną być surowe, jednak wciąż będą jędrne i chrupiące. Następnie włóż ponownie do patelni kurczaka i zalej całość sosem teriyaki. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
English version
Teriyaki chicken noodle bowls
(4 servings)
Ingredients:
- 250 g rice noodles
- 1 1/2 tablespoons canola oil
- 400 g chicken breasts, cut into strips
- 4 carrots, sliced
- 1 onion, finely diced
- 3 cloves garlic, minced
- 3 cups fresh or frozen broccoli florets
- salt and pepper, to taste
Ingredients for the teriyaki sauce:
- 1 1/2 cup cold water
- 3/4 cup dark brown sugar
- 1/2 cup soy sauce
- 1/2 teaspoon salt
- 3 tablespoons cornstarch
Preparation:
- Prepare rice noodles according to package directions and set aside. Season chicken with salt and pepper to taste.
- In a large pan heat 1 tablespoon canola oil over medium-high heat. When the oil is hot, add the chicken and cook until fully cooked through and nicely browned, about 8 minutes. Remove the chicken and set aside.
- While the chicken cooks, prepare the teriyaki sauce by mixing all ingredients together until well combined. Heat the mixture over medium heat until bubbly, reduce to a simmer and cook until slightly thick and dark in color, about 10 minutes. Keep warm on low heat until ready to toss with the chicken and vegetables.
- Heat the rest of the oil until hot. Add the carrots and cook for 5 minutes. Add the onions and cloves to the carrots and season with salt and pepper. When the onions are translucent, add the broccoli florets and cook for five minutes or until florets are tender but still have a bit of a bite. Add the chicken back into the skillet and cover with teriyaki sauce. Finally, add the rice noodles and give it a toss. Serve immediately.
Drukuj brokuły, kuchnia azjatycka, kurczak, makaron, marchewka, mięso, obiad, sos sojowy, teriyaki