Na oliwie podsmaż mięso, wyjmij je z rondla, wrzuć pieczarki z cebulą, podsmaż i podduś. Wrzuć mięso, dolej wody (lub bulionu), zagotuj, dodaj paprykę, sok z cytryny i sos sojowy. Duś przez 15-20 minut.
Flaki oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Mięso wołowe gotować w oddzielnym garnku wraz z warzywami, solą i pieprzem. Połączyć flaki z wywarem. Przyprawić do smaku przyprawami. Gotować. Po ugotowaniu odcedzić warzywa. Flaki i mięso pokroić w paski. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do mięsa i flaków.
Poniższe danie polecam miłośnikom kuchni tajskiej w jej ostrej odmianie. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon. W oryginale zamiast indyka była tam pieczona kaczka - myślę, że też fajnie komponowałaby się z pozostałymi składnikami; niestety kaczki akurat nie udało mi się kupić i dlatego właśnie skorzystałam z indyka. Uprzedzam: jest to naprawdę ostre danie!
Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi.
Poszczególne składniki świetnie się tu komponują, dając danie o egzotycznej nucie. Do tego danie jest nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu – tak jak lubię ;)
Bardzo dobre i bardzo syte, pewnie z powodu i orzechów i chleba służącego tutaj do zagęszczenia sosu. Ponadto i co najważniejsze, jest to bardzo szybkie danie w wykonaniu.
Nie jest to klasyczna tajska zupa z mlekiem kokosowym, bo nie zawiera imbiru, sosu rybnego ani trawy cytrynowej, jest za to w niej między innymi jabłko i ryż, a kurkuma nadaje jej ładny, słoneczny kolor. Mimo wszystko stawiam na jej azjatyckie pochodzenie ;) Bez względu na to, zupa jest bardzo, bardzo smaczna :)
Latem robiłam sajgonki z mięsem mielonym i tak mi się spodobały, że już wtedy postanowiłam spróbować wersję z kurczakiem. Tym razem jednak nie smażyłam ich, jedynie zawinęłam w namoczony papier ryżowy. Dzięki temu są delikatniejsze w smaku no i zdrowsze.
Danie – rewelacja. Miękka, bardzo aromatyczna wołowina i wyrazisty orzechowy sos. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw, ewentualnie ryż jako dodatek. Pyszne :)
) Shoarma była pyszna, nieco inna od tej, którą znamy, ale równiez bardzo nam smakowała. Podawałam ją z ryżem oraz z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki.
Dzisiaj przedstawiam przepis na flaczki według przepisu mojej teściowej. To danie staropolskie, bardzo sycące, aromatyczne, idealne na chłodne dni, polecam !
koszyczki z wieprzowiną wg przepisu kuchni tajskiej, które zrobiłam, są genialnie ekstremalnie chrupiące i kruche. Nadzienie jest w smaku orzechowe i aromatyczne. Całość – po prostu pyszna :)
zrobilam wlasnie pierś z kurczaka z pieczarkami i śmietaną. Bardzo proste, a jakie pyszne. Za to kocham kuchnię turecką, że wcale nie trzeba się wiele napracować, aby uzyskać świetny efekt.
Butter chicken, czyli po prostu kurczak w maśle to indyjska potrawa znana na całym świecie. Kurczaka dusi się w maśle, jogurcie i pomidorach oraz mnóstwie przypraw, dzięki czemu potrawa ma aksamitną konsystencję i bardzo wyrazisty smak.
Kapusta pak choi ma dość zabawny wygląd (aż się prosi, aby namalować jej buźkę), a w smaku przypomina kapustę pekińską.Razem z innymi warzywami usmażyłam ją z sosem orzechowym.