Wczoraj na blogu prezentowałam Wam pyszne gruzińskie ragoût z bakłażanów Adżapsandali. Lawasz jest ormiańskim rodzajem chlebka, który znakomicie pasuje do tego dania. Są różne jego wersje. Pieczone i smażone na patelni.
Inspirowane kuchnią azjatycką danie dla miłośników połączeń mięsa i owoców (to ja! to ja!) ;) W gruncie rzeczy sos nie jest jednak jakoś BARDZO słodki, na pewno mniej niż znany powszechnie sos słodko-kwaśny. Ta potrawa ma bardziej stonowany smak i bardzo nam smakowała :)
. Curry z kurczaka i mango - delikatne i bardzo aromatyczne danie. Idealne dla bezglutenowców czy osób na diecie bezmlecznej. Danie bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy oraz w składniki mineralne
Na pierwszy ogień poszły udka, a ponieważ dawno nie przyrządzałam niczego z kuchni tajskiej, stanęło na udkach w ananasowo-kokosowym curry. Całość wyszła słodko-pikantna i bardzo smaczna :)
Chinkali najczęściej podawane są z mięsem (przeważnie z wołowiną lub jagnięciną, choć stosuje się też baraninę i wieprzowinę). Do farszu zawsze dodaje się świeżą kolendrę, która nadaje mięsu charakterystyczny smak. Mięso zawijane w ciasto jest surowe i gotuje się w trakcie gotowania pierogów, wydzielając pyszny rosół.
Szukając pomysłu na wykorzystanie nadwyżki porów, trafiłam (...) na przepis rodem z Australii ;) Kurczak z sosem z porów i suszonych pomidorów wydał się na tyle apetycznym i interesującym daniem, że postanowiłam go wypróbować.
Harira to charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :). Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci.
Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.
Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!