Chinkali z mięsem

Chinkali to pozycja obowiązkowa w absolutnie każdej gruzińskiej restauracji. To klasyka nad klasykami i chyba najbardziej charakterystyczna potrawa tego państwa. Będąc w Gruzji nieraz widziałam całe rodziny lub grupy przyjaciół, siedzących przy stole nad wspólnym, wielkim półmiskiem tych pierogów. My, chcąc pokosztować jak najwięcej różnych potraw, zwykle zamawialiśmy po kilka chinkali różnego rodzaju. Nie było to problemem, ponieważ chinkali prawie wszędzie sprzedawane są na sztuki i każdy może zamówić tyle, na ile ma ochotę – przy czym trudno zjeść więcej niż 4-5 sztuk, gdyż są one naprawdę potężne (niemalże wielkości pięści).

Chinkali najczęściej podawane są z mięsem (przeważnie z wołowiną lub jagnięciną, choć stosuje się też baraninę i wieprzowinę). Do farszu zawsze dodaje się świeżą kolendrę, która nadaje mięsu charakterystyczny smak. Mięso zawijane w ciasto jest surowe i gotuje się w trakcie gotowania pierogów, wydzielając pyszny rosół.
Wegetarianie mogą wybierać między farszem ze słonego sera (podobnego trochę do bundzu, bardzo dobre), grzybowym (nam nie smakowały) i ziemniaczanym (nie próbowaliśmy). Wadą chinkali wegetariańskich jest to, że nie są tak soczyste, jak te z mięsem.

Chinkali zwyczajowo je się rękami, bez użycia sztućców. Należy złabać palcami za czubek pieroga i odwrócić go do góry nogami. Następnie delikatnie nadgryźć, wyssać rosół, po czym zjeść resztę. Końcówka z ciasta przeważnie jest trochę niedogotowana i można ją zostawić ;)

Zarówno jedzenie, jak i samo lepienie chinkali wymaga trochę wprawy ;) Ja swoje własne ulepiłam pierwszy raz i nie mają idealnego wyglądu, jednak M. twierdził, że dorównują smakiem oryginałowi ;)

Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHINKALI
(4 porcje, ok. 18-20 sztuk)
500g mąki,
ok. 2/3 szklanki wody,
500g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego, jagnięciny lub baraniny),
3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pół na pół natka pietruszki i kolendra),
ok. 1 szklanki bulionu wołowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz

Do mąki dodać szczyptę soli. Stopniowo dolewając wodę, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto powinno być nieco twardsze, niż na klasyczne pierogi, gdyż może nie udźwignąć ciężaru nadzienia. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”.
W tym czasie cebulę bardzo drobno posiekać i wymieszać z mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz zieleniną. Mieszając, stopniowo dodawać bulion – tyle, ile mięso da radę wchłonąć, pozostając przy tym papkowate, ale nie płynne. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Wycinać krążki o średnicy ok. 18-20 cm (ja przykładałam do ciasta mały talerzyk i nożem wycinałam kółka). Na środek każdego krążka nałożyć łyżkę farszu. Formować pierogi na kształt sakiewki, dokładnie ściskając na górze i lekko skręcając, aby powstały zgrabne fałdki. Końcówkę każdego pierożka można lekko ściąć nożyczkami na prosto, ale nie jest to konieczne.
Chinkali gotować partiami w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 10-15 minut. Należy pilnować, by woda nie gotowała się zbyt mocno (pierogi mogą się uszkodzić), a ciasto nie przykleiło się do dna.
Przed podaniem można oprószyć chinkali świeżo mielonym pieprzem.

Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis inspirowany kilkoma różnymi przepisami znalezionymi na różnych stronach, robiłam trochę na wyczucie, starając się uzyskać znajomy mi z Gruzji smak ;)


Zdjęcie - Chinkali z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona pierś indyka do kanapek

Pieczona pierś indyka do kanap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki z mięsem mielonym

Bułki z mięsem mielonym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem
2

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust