Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai)
Zupa tajska, to jedna z moich ukochanych zup.
Kocham te klimaty! Lekko słodka, delikatnie pikantna, pachnąca, rozgrzewająca, syta - pyszna.
A ten kolor? Słoneczny, obłędny! Idealna zupa, na ostatnie, zimowe dni i wieczory.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 400ml mleczka kokosowego (u mnie domowe)
- 1l wywaru z krewetek (można zastąpić bulionem mięsno-warzywnym, lub wodą)
- 4 suszone grzyby shitake
- 3 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 marchewki
- 0.5 ostrej papryczki chilli
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Podsmażyć na odrobinie masła.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć.
Zalać wywarem z krewetek.
Marchewkę pokroić w kostkę, dodać do całości.
Dodać sok z cytryny, sos sojowy, kurkumę, pokrojone grzyby (wcześniej namoczone).
Gotować do miękkości marchewki.
Gdy marchewka będzie miękka, dodać mleko kokosowe.
Gotować jeszcze ok. 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.