Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai)

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai)


Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa tajska, to jedna z moich ukochanych zup.
Kocham te klimaty! Lekko słodka, delikatnie pikantna, pachnąca, rozgrzewająca, syta - pyszna.
A ten kolor? Słoneczny, obłędny! Idealna zupa, na ostatnie, zimowe dni i wieczory.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 400ml mleczka kokosowego (u mnie domowe)
  • 1l wywaru z krewetek (można zastąpić bulionem mięsno-warzywnym, lub wodą)
  • 4 suszone grzyby shitake
  • 3 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 marchewki
  • 0.5 ostrej papryczki chilli
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • pęczek szczypioru
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Podsmażyć na odrobinie masła.
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć.
Zalać wywarem z krewetek.
Marchewkę pokroić w kostkę, dodać do całości.
Dodać sok z cytryny, sos sojowy, kurkumę, pokrojone grzyby (wcześniej namoczone).
Gotować do miękkości marchewki.
Gdy marchewka będzie miękka, dodać mleko kokosowe.
Gotować jeszcze ok. 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.

Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tajska zupa z mleczkiem kokosowym ( Tom Kha Gai) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów