Hummus
Tahinę zrobiłam przede wszystkim do hummusu. Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.
Składniki:
- 3 łyżeczki tahiny
- szklanka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
Ciecierzycę ugotować, odcedzić, ale nie wylewać wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Pasta wychodzi dość sucha dlatego trzeba dodać wody, która pozostała z gotowania, wtedy będzie miała idealna konsystencję. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przetrzymywać w lodówce.
Smacznego:)