Hummus

Hummus

Tahinę zrobiłam przede wszystkim do hummusu. Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty  wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 łyżeczki tahiny
  • szklanka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Ciecierzycę ugotować, odcedzić, ale nie wylewać wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Pasta wychodzi dość sucha dlatego trzeba dodać wody, która pozostała z gotowania, wtedy będzie miała idealna konsystencję. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów