Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili)

Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili)

Zdjęcie - Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Swego czasu inspiracje czerpałam z forum Galeria Potraw. Udzielały się tam osoby, które teraz są autorami znanych i lubianych blogów kulinarnych. Do jednej z nich mam wielką słabość, a jeszcze bardziej do kurczaka po gruzińsku, którego nam poleciła. Mowa oczywiście o Thiessie i Jej kurczaku Chakhokhbili. Jest to danie, do którego się wraca, a zachwytom nie ma końca. Spróbujcie, pewnie tak jak ja będziecie dość regularnie je serwować ;-).
Zdjęcie - Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podobno dawniej tak przyrządzano bażanta, więc jeśli ktoś chce to bardziej wykwintną wersję może przygotować, jednak kurczak w takim wydaniu jest naprawdę bardzo poprawny. Mięso mimo krótkiej obróbki jest idealnie soczyste i mięciutkie, a smak sosu… - sami skosztujcie!;-)

Zdjęcie - Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 10 części kurczaka (u mnie są to udka kurczaka podzielone na pół),
  • 4 średnie cebule, obrane i posiekane,
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • 8 średnich pomidorów, sparzonych obranych i drobno posiekanych,
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół (natki pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii i koperku),
  • 1/8 łyżeczki płatków chilli.
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.


Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć kurczaka na brązowo ze wszystkich stron. Wsypać cebulę i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać posiekane pomidory i gotować pod przykryciem przez 30 minut, albo do momentu, kiedy kurczak będzie dobry. Wymieszać z czosnkiem, ziołami, chilli, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 5 minut.
Zdjęcie - Kurczak w ziołach po gruzińsku (Chakhokhbili) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów