Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek...
Mleczko kokosowe jest delikatnie wyczuwalne w tle, zostawia na języku posmak kokosa, ale nie dominuje nad marchewką. Kolendra i imbir subtelnie wzbogacają smak - całość naprawdę przypadła mi do gustu i myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
Zupa-rewelka. Nawet jeżeli nie wyleczy mojego przeziębienia, to z pewnością poprawia mi humor :) (...) W przypadku tego przepisu, choć banan jest tylko jeden i to w towarzystwie różnych innych składników, bez wątpienia gra tu główną rolę. Razem z curry. Zupa jest pyszna i trudno poprzestać na jednej miseczce.
Odwiedził mnie dziś mój młodszy braciszek...i powiedział: zrobię Ci tajską zupę. I zrobił. Jest pyszna. Zapraszam Was więc na rozgrzewający gościnny przepis według J. :)
Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.
Zupa o arabskim rodowodzie przygotowana na festiwal kuchni arabskiej (...). Lekka, pożywna i niezwykle smaczna. Z soczewicy czerwonej o lekko słodkawym posmaku, idealnej do zup i gulaszy.
Przygotowaliśmy przeróżne arabskie zupy :) Myślę, że w tej sytuacji każdy, kto chciałby sprobować arabskiej kuchni, znajdzie tu coś dla siebie :) Ja przygotowałam smaczną, marokańską zupę kalafiorową z migdałami i harissą
Aura za oknem jest taka, że rozgrzewająca zupa to coś czego mi naprawdę potrzeba (w Wielkopolsce właśnie pada śnieg...). Dzisiejsza propozycja to prosta i lekka zupa z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Inspiracje znalazłam w publikacji jednego z producentów jogurtu. Polecam, bo zupa jest naprawdę pyszna!
To chyba jedna z moich ulubionych zup ;) Robiłam ją już 2 razy i na pewno na tym nie poprzestanę. Jest aromatyczna i rozgrzewająca. I do tego ten kolor, na który tak miło popatrzeć w pochmurne, szare dni :)
Dziś będzie krótko i na temat... szparagi w kolejnej odsłonie... Pięknie zielona zupa krem z bardzo delikatnych zielonych szparagów... Dziwne, że nie jadłam jej wcześniej... Smakuje wytwornie a jednocześnie jest bardzo szybka w przygotowaniu...
Zupę tajską robiłam już dawno temu, ale ten smak nadal moja rodzina pamięta. Chętnie jednak wrócę do tej zupy, bo była przepyszna. Polecam każdemu kto lubi eksperymentować :)
Zupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.
Prosta i smaczna wariacja na temat zupy jarzynowej. Wyjątkowo nie w postaci zupy-kremu, bo miałam ochotę na warzywa w kawałkach. Pomysł w zasadzie został wymuszony przez zawartość lodówki, ale efekt był nad wyraz zadowalający ;)
Podróżne uczą, to niezaprzeczalny fakt. Mnie nauczyły robić zupę z soczewicy, w której się zakochałam podczas mojego pobytu w Turcji. Jestem pewna, że dzięki wspaniałemu aromatowi i jedwabistej konsystencji, Tobie też zasmakuje.
Zupa wyszła ciekawa w smaku, inna niż dotychczasowe. Uwaga, wychodzi jej sporo! Przeglądając przepisy Jamiego zauwazyłam, że wszystkie zupy mają wspólna bazę.