Zupa gulaszowa z ziemniakami
„Zima ponownie do nas zawitała i mam wrażenie, że to nie będzie krótka wizyta. Było już tak ciepło i wiosennie, a teraz znowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.”
Zupa gulaszowa z ziemniakami (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
500g wołowiny (u mnie pręga)
100g pieczarek
150g zielonego groszku cukrowego (u mnie mrożony)
500ml bulionu wołowego
0,5 szklanki gęstego sosu pomidorowego
3 duże ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Posiekaj cebulę i czosnek.
Pokrój mięso w dużą kostkę. Oprósz łyżką mąki. Wymieszaj.
Rozgrzej masło na patelni. Obsmaż mięso na rumiano. Przełóż do garnka (bez tłuszczu), zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 1-1,5h.
Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż ziemniaki, marchewkę, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa. Wsyp groszek cukrowy i posiekaną papryczkę chilli. Wlej sos pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj wszystko razem jeszcze 30-40 minut na małym ogniu bez przykrycia. W razie potrzeby uzupełnij odparowany bulion wodą.
Możesz podąć tę wyśmienitą zupę ze świeżo upieczonym domowym chlebem.