Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i makaronem z tortilli
Wszyscy robią zupę z dyni, zrobiłam i ja.
Zupa wyszła pyszna, kremowa, lekko pikantna, a tortilla świetnie się komponuje jako dodatek.
Składniki:
1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
2 duże cebule
5 średnich marchewek
kawałek czerwonej papryki
puszka mleczka kokosowego
masło, oliwa
chili, curry, szafran, sól
prażone pestki dyni i pokrojona tortilla jako dodatki
Dynię pokroić w grubą kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać.
Na mieszance oliwy i masła poddusić cebulkę, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć razem, dodać dynię, chwilę dusić razem, zalać wodą tak, żeby było przykryte. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Wszystko zmiksować, dolać mleczko, doprawić do smaku.