Zupa brokułowo-cukiniowa

Zupa brokułowo-cukiniowa

Prosta i smaczna wariacja na temat zupy jarzynowej. Wyjątkowo nie w postaci zupy-kremu, bo miałam ochotę na warzywa w kawałkach. Pomysł w zasadzie został wymuszony przez zawartość lodówki, ale efekt był nad wyraz zadowalający ;)

Zdjęcie - Zupa brokułowo-cukiniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA BROKUŁOWO-CUKINIOWA
(4 porcje)
1-2 cebulki dymki (białe części),
1 nieduża cukinia,
250g brokułów,
1 marchewka,
2 garście makaronu,
5 szklanek bulionu warzywnego,
ok. 50ml śmietanki 18% (z kartonika),
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
natka pietruszki do posypania

Cebulki posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Cukinię umyć i również pokroić w ćwierćplasterki. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć chwilę, mieszając, aż cebulka się zeszkli. Wlać bulion i zagotować. Wsypać makaron i gotować wg czasu podanego na opakowaniu (ja użyłam makaronu w kształcie ryżu, który gotuje się 13 minut, ale większość drobnych makaronów gotuje się dużo krócej). Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić cukinię i brokuły. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Kategorie przepisów