Zupa bananowa z curry

Zupa bananowa z curry

Zupa-rewelka. Nawet jeżeli nie wyleczy mojego przeziębienia, to z pewnością poprawia mi humor :) Gotowałam już kiedyś zupę z dodatkiem bananów, więc nie bałam się tego smaku :) W przypadku tego przepisu, choć banan jest tylko jeden i to w towarzystwie różnych innych składników, bez wątpienia gra tu główną rolę. Razem z curry. Zupa jest pyszna i trudno poprzestać na jednej miseczce.

Zdjęcie - Zupa bananowa z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA BANANOWA Z CURRY
(na 4 porcje)
200-250g pokrojonych ziemniaków,
1 cebula,
1 duża łodyga selera naciowego,
1 duże zielone jabłko,
1 duży, niezbyt dojrzały banan,
2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
2/3 szklanki śmietanki 18% lub 30%,
1 łyżeczka curry,
½ łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz,
posiekany szczypiorek do posypania zupy

Ziemniaki, cebulę, jabłko i banan obrać. Wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę i gotować w bulionie pod przykryciem, aż będą zupełnie miękkie (ok. 15 minut). Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, curry, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody lub bulionu.
Zupę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem (ja dodatkowo udekorowałam nitkami chili).


(źródło: Magazyn „Kuchnia” z moimi małymi zmianami)


Zdjęcie - Zupa bananowa z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów