Zupa szparagowa

Zupa szparagowa


Dziś będzie krótko i na temat... szparagi w kolejnej odsłonie... Pięknie zielona zupa krem z bardzo delikatnych zielonych szparagów... Dziwne, że nie jadłam jej wcześniej... Smakuje wytwornie a jednocześnie jest bardzo szybka w przygotowaniu... Zupę proponuję podać z ciepłymi grzankami, parmezanem lub jajkiem w koszulce i koniecznie świeżo zmielonym pieprzem. Składniki (na 2 porcje):
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • słodka śmietana
  • masło i olej
  • sól i pieprz
Zdjęcie - zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W garnku rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju i smażymy por oraz szparagi (bez zdrewniałych końcówek – które można wykorzystać do gotowania bulionu) przez 5 min. Zalewamy bulionem i gotujemy aż szparagi staną się miękkie. Całość miksujemy, dodajemy pół łyżeczki masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz śmietaną.

Kategorie przepisów