Arabska zupa kalafiorowo-migdałowa
Festiwal Kuchni Arabskiej trwa w najlepsze, więc razem z Lejdi , Maggie, Panną Malwinną, Siankoo, Tomkiem i Wojciechem przygotowaliśmy przeróżne arabskie zupy :) Myślę, że w tej sytuacji każdy, kto chciałby sprobować arabskiej kuchni, znajdzie tu coś dla siebie :)
Ja przygotowałam smaczną, marokańską zupę kalafiorową z migdałami i harissą wg przepisu z BBC Good Food.
ARABSKA ZUPA KALAFIOROWO-MIGDAŁOWA
(4 porcje)
1 duży kalafior (lub 0,5kg mrożonego),
ok. 70g płatków migdałowych,
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
1-2 łyżki harissy (wg uznania),
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki kolendry,
½ łyżeczki kuminu,
½ łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki cynamonu,
sól i pieprz
Migdały lekko zrumienić na suchej patelni.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać kolendrę, kurkumę, kumin, cynamon i harissę. Smażyć kilkanaście sekund. Dodać kalafior podzielony na różyczki, bulion i migdały (2 łyżki migdałów odłożyć). Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Całość zmiksować na gładką zupę-krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Każdą porcje posypać odłożonymi płatkami migdałów i ewentualnie harissą.