Tak jak obiecałam wielbicielom szarlotki, podaję kolejny wspaniały przepis na to ciasto. Uważam, że jest najlepszy ze wszystkich, jakie do tej pory wypróbowałam. Szarlotka jest prze-py-szna! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a w nadzieniu wszystko wspaniale współgra. Troszkę wzbogaciliśmy nasze nadzienie, ja o likier amaretto i większą ilość cynamonu, a synek o łyżkę miodu kasztanowego.
Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach. Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
Dzisiejszy wypiek to wspaniały, aromatyczny, mięciutki chlebek dyniowy z cynamonem, gałką muszkatołową i kleksami pysznej Nutelli. Ależ on był pyszny, bardzo polecam!
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Muffinki czekoladowo-bananowe to już klasyka. Wspaniałe, miękkie, wilgotne i rosną jak szalone;). Idealne na drugie śniadanie do szkoły albo na podwieczorek do herbaty i kawy. Muffinki robił mój synek. Bardzo nam smakowały.
To prawdziwie jesienne babeczki pachnące gruszkami i przypieczonym kokosem. Są bardzo wilgotne, drugiego dnia po upieczeniu chyba nawet lepsze niż prosto z piekarnika.
Placek ten jest obaleniem prawdy starej jak swiat, ze ciasto drozdzowe musi rosnac w cieple.Wszystkie skladniki wkladamy do miski i odstawiamy na noc do lodowki lub chociaz w ciagu dnia na 5 godzin. Potem dokladnie mieszamy i wykladamy na blache :)
Maslo roztopic.Wszystkie skladniki ubic mikserem zaczynajac od cukru i jajek, dodac make, proszek, maslo i olejki.Mozna tez dodac rodzynki, trzeba pamietac by obtoczyc je w mace.Zamiast rodzynek mozna tez podzielic ciasto na dwie czesci i do jednej dodac kakao, zrobic zebre.
Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.
Keks, to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych świątecznych ciast. Aromatyczne, napakowane dużą ilością bakalii, zwarte, a jednocześnie puszyste. Uwielbiam go za jego bogate wnętrze. I jeszcze dodatkowo za to, że może być upieczony kilka dni wcześniej i nie straci przy tym na smaku. Wręcz przeciwnie - nabierze głębszego aromatu.
Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
Zrobiłam takie oto markizy. Na zabawę sylwestrową dla dzieciaków jak znalazł! Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki.