Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar rozpoczal sie w sklepach juz jakis czas temu, jednak gdy ja szukalam go w sobotni poranek to przyznam szczerze tracilam nadzieje, na zaplanowane wczesniej ciasto. Nagle wyparowal i nigdzie rabarbaru nie bylo. W koncu kupilam go w jakoms zapomniamym sklepie warzywnym.
Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.
Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.
skladniki na ciasto:
3/4 kostki margaryny
7 lyzek cukru
3 cale jajka
12 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki kwasnej smietany
Rabarbar:
1 kg rabarbaru
5 lyzek cukru
Kruszanka:
185 g maki
100 g cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masla
Wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta ucieramy na gladka mase i wykladamy na blache wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.
Rabarbar kroimy na plasterki i razem z cukrem podsmazamy go na patelni na duzym ogniu. Robimy to w celu odparowania soku, ktorego rabarbar ma bardzo duzo. Dzieki temu zabiegowi nasze ciasto nie stanie sie zakalcem.
Po paru minutach smazenia wykladamy rabarbar na sito i odcedzamy z soku. Gdy przestygnie wykladamy na ciasto.
Na koniec dajemy kruszanke. Mieszamy make z cukrami. Maslo roztapiamy w rondelu i zalewamy nim suche skladniki. Mieszamy. Tak przygotowana kruszanka posypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180°.
Smacznego!
Przepis na to ciasto pochodzi z zapomnianego zeszytu z przepisami mojej Mamy. Ja postanowilam go troszke odkurzyc. Moja rodzina byla zadowolona.
Ciasto jest z rodzaju babkowatych, z rabarbarem i kruszanka smakuje znakomicie.
skladniki na ciasto:
3/4 kostki margaryny
7 lyzek cukru
3 cale jajka
12 lyzek maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki kwasnej smietany
Rabarbar:
1 kg rabarbaru
5 lyzek cukru
Kruszanka:
185 g maki
100 g cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masla
Wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta ucieramy na gladka mase i wykladamy na blache wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.
Rabarbar kroimy na plasterki i razem z cukrem podsmazamy go na patelni na duzym ogniu. Robimy to w celu odparowania soku, ktorego rabarbar ma bardzo duzo. Dzieki temu zabiegowi nasze ciasto nie stanie sie zakalcem.
Po paru minutach smazenia wykladamy rabarbar na sito i odcedzamy z soku. Gdy przestygnie wykladamy na ciasto.
Na koniec dajemy kruszanke. Mieszamy make z cukrami. Maslo roztapiamy w rondelu i zalewamy nim suche skladniki. Mieszamy. Tak przygotowana kruszanka posypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180°.
Smacznego!