Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka
To danie zrobilam po to by pozbyc sie z lodowki papryki. Poza tym, ze wysprzatam lodowke to sie tez nie napracuje za bardzo, czyli obiad jaki lubie.

Zdjęcie - PAPRYKARZ Z KURCZAKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
okolo kilo kurczaka, ja uzylam obranych ze skory i kosci udek
2 cebule
3 papryki kolorowe
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 lyzeczka slodkiej papryki
1 szklanka bulionu
1 lyzka maki
sol, pieprz
oliwa do smazenia

Zdjęcie - PAPRYKARZ Z KURCZAKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie:

Kurczaka po umyciu posolic i natrzec papryka i odstawic do lodowki na okolo pol godziny. Jesli jest to caly kurczak niestety trzeba usunac z niego wieksze kosci i podzielic na kawalki.

Posiekana cebule podsmazyc na oliwie, dodac kurczaka i zrumienic. Calosc zalac bulionem, dodac przecier pomidorowy i tak dusic pod przyktyciem na malym ogniu okolo 20 minut. W przypadku calego kurczaka czas duszenia to okolo 45 minut. Plyn, ktory odparuje uzupelnic przegotowana woda.

Dodac pokrojona w paski papryke i dusic jeszcze 10 minut. Sos zagescic maka, przyprawic i zagotowac.
Podawac z ryzem.

Smacznego!

Kategorie przepisów