Placek drożdzowy bez wyrabiania
Placek ten jest obaleniem prawdy starej jak swiat, ze ciasto drozdzowe musi rosnac w cieple.
Wszystkie skladniki wkladamy do miski i odstawiamy na noc do lodowki lub chociaz w ciagu dnia na 5 godzin. Potem dokladnie mieszamy i wykladamy na blache :)
skladniki wkladamy do miski w takiej kolejnosci:
10 dkg drozdzy rozkruszyc
1 szklanka cukru - wysypac na drozdze
1 cukier waniliowy
4 cale jajka - wbic do miski nie na drozdze tylko tak z boku
3/4 szklanki letniego mleka
1 szklanka oleju
4 szklanki maki tortowej rozsypac na wszystkie skladniki
szczypta soli
Miske przykryc i odstawic do lodowki. Nastepnego dnia wymieszac skladniki i wylozyc na blache. Polozyc dowolny owoc i kruszonke.
Kruszonka:
0,5 kostki masla
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki wszystko wyrobic
Placek pieczemy w 180°C przez okolo 50 minut
Wszystkie skladniki wkladamy do miski i odstawiamy na noc do lodowki lub chociaz w ciagu dnia na 5 godzin. Potem dokladnie mieszamy i wykladamy na blache :)
skladniki wkladamy do miski w takiej kolejnosci:
10 dkg drozdzy rozkruszyc
1 szklanka cukru - wysypac na drozdze
1 cukier waniliowy
4 cale jajka - wbic do miski nie na drozdze tylko tak z boku
3/4 szklanki letniego mleka
1 szklanka oleju
4 szklanki maki tortowej rozsypac na wszystkie skladniki
szczypta soli
Miske przykryc i odstawic do lodowki. Nastepnego dnia wymieszac skladniki i wylozyc na blache. Polozyc dowolny owoc i kruszonke.
Kruszonka:
0,5 kostki masla
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki wszystko wyrobic
Placek pieczemy w 180°C przez okolo 50 minut