Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym
To prawdziwie jesienne babeczki pachnące gruszkami i przypieczonym kokosem. Są bardzo wilgotne, drugiego dnia po upieczeniu chyba nawet lepsze niż prosto z piekarnika.
To ten typ muffinek, jakie lubię najbardziej. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Żeby dodać im więcej kokosowego aromatu, dodatkowo po upieczeniu wierzch posypać można uprażonymi na suchej patelni wiórkami (aż staną się lekko brązowe) .
Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- jajka - 1 szt
- gruszka - 1 i 1/2 szklanki, pocięta w małą kostkę
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki + 3 łyżki
W misce połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz cukier.
W drugiej wymieszaj mleczko kokosowe z jajkiem., wlej do suchych składników. Wymieszaj (niezbyt długo) łyżką, dodaj kawałki gruszki i kokos. Ciastem wypełnij foremki do 2/3 ich wysokości. Wierch każdej posyp wiórkami kokosowymi.
Piecz w temp. 190 oC ok. 20 minut.