Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym

To prawdziwie jesienne babeczki pachnące gruszkami i przypieczonym kokosem. Są bardzo wilgotne, drugiego dnia po upieczeniu chyba nawet lepsze niż prosto z piekarnika.

Zdjęcie - Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ten typ muffinek, jakie lubię najbardziej. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.

Zdjęcie - Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby dodać im więcej kokosowego aromatu, dodatkowo po upieczeniu wierzch posypać można uprażonymi na suchej patelni wiórkami (aż staną się lekko brązowe) .

Zdjęcie - Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym

Agata, 9 listopada 2012

Zdjęcie - Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • jajka - 1 szt
  • gruszka - 1 i 1/2 szklanki, pocięta w małą kostkę
  • wiórki kokosowe - 1/2 szklanki + 3 łyżki
Sposób przygotowania

W misce połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz cukier.

W drugiej wymieszaj mleczko kokosowe z jajkiem., wlej do suchych składników. Wymieszaj (niezbyt długo) łyżką, dodaj kawałki gruszki i kokos. Ciastem wypełnij foremki do 2/3 ich wysokości. Wierch każdej posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz w temp. 190 oC ok. 20 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy