Piernik z marcepanem
Jak co roku na świątecznym stole pojawi się mój ukochany piernik przełożony marcepanem i polany czekoladą. Po prostu rozkosz dla podniebienia - jak mówi mój Tata i nie tylko on... Kochamy pierniki, takie korzenne, na miodzie od jego pszczółek, rozpływają się w ustach.
Ciasto jest bardzo aromatyczne, już po pierwszym kęsie wiem, że powinnam go zrobić więcej, oj więcej...
na ok 18 porcji Składniki na piernik (na formę 26 cm):- 120 g margaryny Palma
- 250 g miodu
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 450 g mąki pszennej
Do garnka wrzucić Palmę, dodać miód, cukier, przyprawę piernikową i podgrzewać do rozpuszczenia. W międzyczasie rozpuścić sodę w mleku i wlać do garnka - połączyć składniki. Całość zdjąć z ognia i przestudzić, ale gdy masa będzie jeszcze ciepła wbić jajka, dodać mąkę i wymieszać. Powstałe ciasto odstawiam na jeden dzień.
Kolejnego dnia wykładam formę kwadratową o rozmiarze 26 cm papierem do pieczenia i przekładam ciasto do formy - będzie się kleiło (można obsypać sobie ręce mąką). Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni C termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy nie ma śladu surowego ciasta.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, zimne ciasto przekroić na pół w poprzek, odstawić.
Składniki na poncz:
- 1 łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki amaretto
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć obydwa przekrojone placki piernika - przygotować marcepan.
Składniki na marcepan:
- 300 g białych migdałów
- 1 białko
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki amaretto lub ekstraktu migdałowego
Migdały zalać gorącą wodą, a gdy woda trochę przestygnie - obrać ze skóry. Białe migdały zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać białko i stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy.
Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową.
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady
- 35 g margaryny Palma
Margarynę rozpuścić na parze, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić mieszając. Uważać, aby czekolada nie podgrzała się zbyt mocno, bo wtedy może się zważyć. Trzeba po prostu pilnować, aby miska nie dotykała wody.
Piernik polać polewą czekoladową.
Po zastygnięciu czekolady zawijam ciasto w papier do pieczenia i wkładam do worka foliowego, gdzie zostawiam je na kilka dni.
i jeszcze kilka fotek...