Ciasto ananasowe z kokosową bezą
To rarytas dla osob lubiacych kokos, ciasto delikatne w smaku, warte grzechu.
Biszkopt:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka wody
szczypta soli
Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i cukrem. Zoltka nalezy rozmieszac z woda, a proszek z maka. Nastepnie do bialek dodajemy zoltka, mieszamy, dodajemy make i znow dokladnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blache wysmarowana tluszczem.
Pieczemy w temperaturze 180° przez okolo 15 minut.
Krem:
1 puszka ananasa
1 budyn smietankowy
4 zoltka
1 kostka masla 250g
Ananasa nalezy odsaczyc z soku i pokroic w kostke. Na soku gotujemy budyn smietankowy. Soku powinna byc 1 szklanka, jesli jest mniej nalezy uzupelnic szklanke woda.
Gdy budyn przestygnie ucieramy go z zoltkami i maslem. Na koncu dodajemy ananasa.
Tak przygotowany krem wykladamy na biszkopt.
Beza kokosowa:
2 paczki wiorkow kokosowych 200 g
1 szklanka cukru
4 bialka
Bialka ubijamy na sztywna piane z cukrem i wiorkami.
Pieczemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, piekarnik na 200° przez 20 minut.
Po przestygnieciu beze przekladamy na krem. Nalezy to zrobic bardzo ostroznie, bo beza moze sie polamac.
Ciasto przechowujemy w lodowce.
Mimo tych 7 jaj zapewniam, ze w smaku jest bardzo delikatne i gdybym nie piekla go osobiscie w zyciu bym nie uwierzyla, ze zawiera az tyle jajek.
Smacznego!
Biszkopt:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka wody
szczypta soli
Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i cukrem. Zoltka nalezy rozmieszac z woda, a proszek z maka. Nastepnie do bialek dodajemy zoltka, mieszamy, dodajemy make i znow dokladnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blache wysmarowana tluszczem.
Pieczemy w temperaturze 180° przez okolo 15 minut.
Krem:
1 puszka ananasa
1 budyn smietankowy
4 zoltka
1 kostka masla 250g
Ananasa nalezy odsaczyc z soku i pokroic w kostke. Na soku gotujemy budyn smietankowy. Soku powinna byc 1 szklanka, jesli jest mniej nalezy uzupelnic szklanke woda.
Gdy budyn przestygnie ucieramy go z zoltkami i maslem. Na koncu dodajemy ananasa.
Tak przygotowany krem wykladamy na biszkopt.
Beza kokosowa:
2 paczki wiorkow kokosowych 200 g
1 szklanka cukru
4 bialka
Bialka ubijamy na sztywna piane z cukrem i wiorkami.
Pieczemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, piekarnik na 200° przez 20 minut.
Po przestygnieciu beze przekladamy na krem. Nalezy to zrobic bardzo ostroznie, bo beza moze sie polamac.
Ciasto przechowujemy w lodowce.
Mimo tych 7 jaj zapewniam, ze w smaku jest bardzo delikatne i gdybym nie piekla go osobiscie w zyciu bym nie uwierzyla, ze zawiera az tyle jajek.
Smacznego!