Ciasto z batonikami bounty
Zwykłe, proste ciasto, które posmakuje prawie wszystkim.
Zabrałam je na działkę do znajomych i zniknęło w oka mgnieniu.
Ze względu na czas i moje lenistwo, pierwszy raz użyłam gotowej polewy.
Przepis znaleziony w maminym zeszycie kulinarnym jako wycinek z jakiejś starej gazety.
Składniki:
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml cukru pudru
100ml oleju
250ml śmietany
2 jajka
100g batoników bounty
wiórki kokosowe do ozdoby
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie śmietanę. Batoniki bounty zetrzeć na tarce, na największych oczkach. Dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać całość na jednolite ciasto. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i ewentualnie oblać wcześniej przygotowana polewą i posypać wiórkami kokosowymi.