Markizy kokosowe

Markizy kokosowe


Zdjęcie - Markizy kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy mój syn był jeszcze mały, bardzo często kupowałam biszkopciki, szczególnie gdy gdzieś jechaliśmy. Biszkopciki na przemian z flipsami :) Jedno i drugie podjadałam mu systematycznie. Jednak gdy dziecko podrosło, próbowało coraz to nowych smaków, zapachów i konsystencji, zapomniałam o biszkopcikach. Nie przesadzę jak powiem, że minęło już kilka lat odkąd ostatni raz kupiłam biszkopciki.
Ostatnio na nowo za nimi zatęskniłam. Kupiłam je z myślą, że usiądziemy razem na kanapie i opowiem mu o czasach, kiedy to biszkopcik był większy niż jego dłoń. Zjedliśmy paczuszkę biszkopcików w trymiga :)
Dokupiłam dwie następne i zrobiłam takie oto markizy. Na zabawę sylwestrową dla dzieciaków jak znalazł!
Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki.

Zdjęcie - Markizy kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Markizy kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Markizy kokosowe

100 g śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady
3 łyżki wiórków kokosowych
2 paczki okrągłych biszkopcików (po 120g)

Białą czekoladę rozpuścić w miseczce postawionej nad garnkiem w gotującą się wodą lub w mikrofalówce. Wystudzić, żeby była letnia.
Śmietanę ubić na sztywno. Do miseczki z czekoladą przełożyć śmietanę, posypać wiórkami kokosowymi i delikatnymi ruchami szpatułką wmieszać śmietanę w czekoladę. Smarować biszkopciki.
Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Kategorie przepisów