Muffiny czekoladowo-bananowe

                             Muffinki czekoladowo-bananowe to już klasyka. Wspaniałe, miękkie, wilgotne i rosną jak szalone;). Idealne na drugie śniadanie do szkoły albo na podwieczorek do herbaty i kawy. Muffinki robił mój synek. Bardzo nam smakowały.

Przepis Nigelli z książki "Przepisy z serca domu". 

Zdjęcie - Muffiny czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*3 bardzo dojrzałe banany

*125 ml oleju roślinnego

*2 jajka

*100g jasnego trzcinowego cukru

*225g mąki pszennej

*3 łyżki kakao przesiane

*1 łyżeczka sody oczyszczonej 

 

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Blaszkę do muffin wyłożyć papilotkami. Banany rozgnieść widelcem lub w mikserze. Dodać olej, jajka i cukier, utrzeć.

Mąkę, kakao i sodę wymieszać w osobnej misce. Następnie dodać tę mieszaninę do bananowej masy. Wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż muffiny się przyrumienią, zaokrąglą i zaczną wyglądać z papilotek. Odstawić w formie by przestygły. Następnie wyłożyć na metalową kratkę.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Muffiny czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny czekoladowo-bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy