Sernik na emigracji czyli sernik z serkow homogenizowanych
Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
skladniki na ciasto
2.5 szklanki maki
3/4 kostki margaryny - stopic
3/4 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki kakao
2 zoltka
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
3 serki homo
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny - stopic
1 budyn smietankowy
2 bialka ubite na sztywno
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
skladniki na ciasto
2.5 szklanki maki
3/4 kostki margaryny - stopic
3/4 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki kakao
2 zoltka
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
3 serki homo
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny - stopic
1 budyn smietankowy
2 bialka ubite na sztywno
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°