Sałatę myjemy rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Jajka gotujemy obieramy i siekamy posypujemy nimi sałatę. Kabanosa cieniutkiego kroimy drobno dodajemy do sałatki...
Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!
Zawsze tak jest, że gdy szef kuchni z doświadczeniem pokazuje jak zrobić tort, to wydaje się to takie proste. I w przypadku tego tortu sprawa jest bardzo prosta pod warunkiem, że nie naruszy się zasad przygotowania biszkoptu, który wymaga dłuższej chwili cierpliwości. :)
Moją propozycją na nadchodzące upały jest chłodnik, tym razem ogórkowy. Średnio wypróbowuję jeden chłodnik na rok, bo nie jestem ich specjalną miłośniczką, ale muszę przyznać, że taki dobrze schłodzony idealnie pasuje na upalny dzień.
Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis! Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.
Inspirowałam się przy wypieku chleba cebulowego Kuchnią Dalekiego Wschodu. Jestem wielką fanką azjatyckich smaków i chętnie eksperymentuje także z tymi smakami piekąc chleby.
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.
Wykorzystanie soku z buraków do dodania pieczywu naturalnego, różowego koloru przetestowałam już podczas robienia różowych bułeczek z sokiem z buraków, a tym razem postanowiłam do chleba dodać startego buraka. Spodziewałam się raczej ciekawszego smaku niż wyglądu, a okazało się, że starty burak działa lepiej niż sok jeśli chodzi o kolorystykę.
Wyszło naprawdę bardzo pysznie! Cudowny smak moreli fajnie łączy się z rozmarynem i smakuje wspaniale. Grozi to nawet wyjadaniem dżemu prosto ze słoiczka ;-). Polecam to połączenie.
Zawijanie trójkącików z ciasta i formowanie ich w zgrabne rogaliki o kształcie księżyca sprawiło mi wiele przyjemności. To bardzo relaksujące zajęcie, szczególnie gdy masz świadomość, że za chwile upieczesz cudownie puszyste maślane rogaliki.
To lekki deser przygotowany z dwóch składników – mleka zagęszczonego i galaretki. Bez pieczenia i spodu biszkoptowego, nie za słodki, ponieważ użyłam mleka niesłodzonego, zrobiony w kilka chwil.
To taki serniczek z dodatkiem nutelli , na śmietankowym cieście , które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu.
Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie.
Drugi przepis na bezy, tym razem o smaku owocowym, w zależności od tego, jaki kisiel dodamy do masy bezowej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez.