Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek

Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek



„Od jutra zaczynamy druga część urlopu, nie będzie mnie więc tu przez dwa tygodnie. Może jak będę miała dostęp do Internetu to coś wrzucę. Tymczasem na pożegnanie przygotowałam ciasto, do zrobienia którego zainspirował mnie przepis Joanny z „Domowych Wypieków”. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „


Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek (inspiracja - "Deser z kaszą manną")

Składniki: blaszka o wym. 18x30cm
4 opakowania herbatników po 100g każde
Warstwa I: 500ml mleka, 125g masła, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki kaszy manny, 1,5 łyżki kakao, 1 szklanka posiekanej suszonej żurawiny ;
Warstwa II: 500g czerwonych porzeczek, 400ml wody, 0,5 szklanki cukru, 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej ;
Warstwa III: 1 opakowanie galaretki porzeczkowej, 250ml gorącej wody, 250ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%, 250ml jogurtu greckiego, 2 łyżeczki cukru pudru, 1,5 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki zimnej przegotowanej wody
Dekoracja: porzeczki cukier puder
Wyłóż blaszkę folią aluminiową. Rozłóż na dnie warstwę herbatników. U mnie wyszło 18szt. (6x3). Wlej do rondla mleko. Wsyp cukier i kakao. Dodaj masło i podgrzewaj na małym palniku do zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu trzepaczką rózgową. Gdy mleko się zagotuje wsypuj cienkim strumieniem kaszę manną, cały czas mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zestaw garnek z ognia, dodaj posiekaną żurawinę i rozłóż gorącą masę na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników. Przykryj deseczką i obciąż, aby masa się wyrównała i nie było wolnych przestrzeni. Zostaw do wystudzenia.
Umyj porzeczki, osącz i oberwij z gałązek. Zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Powinno wyjść ok. 350ml musu. Dolej 350ml wody i wsyp cukier. Gdyby musu wyszło mniej, można dolać więcej wody tak aby w sumie było 700ml płynu. Postaw na ogniu i zagotuj. Rozmieszaj skrobię kukurydzianą z pozostałą wodą (50ml) i wlej cienkim strumieniem do gotującej się masy, cały czas mieszając, żeby nie powstały kłaczki. Gotuj jeszcze ok. 2min. Zestaw i wylej gorącą masę na herbatniki. Zostaw w temp. pokojowej do wystudzenia.
Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstaw na 5-10 minut aby napęczniała. Wsyp galaretkę i zalej szklanką wrzącej wody. Dokładnie rozmieszaj. Zostaw do wystudzenia.
Wstaw śmietanę na 15 minut do zamrażarki aby się dobrze schłodziła, a następnie ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i jogurt grecki. Wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wylej na mus porzeczkowy i wstaw do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.
Na drugi dzień pokrój na kawałki. Udekoruj porzeczkami i posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów