Rigatoni ze słodkimi pomidorami, bakłażanem i mozzarellą (wg J. Olivera)

Rigatoni ze słodkimi pomidorami, bakłażanem i mozzarellą (wg J.  Olivera)

Makaron z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą to jedno z tych dań, których smak pamięta się długo. Tyle, że jest niezbyt apetyczne, no i niestety do najtańszych też nie należy. Warto użyć do niego dobrego słodkiego octu balsamicznego i jak najlepszych pomidorów. Jeśli jednak dostaniecie tylko tańszy i kwaskowaty ocet, a pomidory okażą się nie tak słodkie jak się spodziewaliście, doprawcie sos sporą szczyptą cukru. Gdyby coś Wam zostało z obiadu możecie włożyć to do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec.

Przepis pochodzi z książki "Moje obiady".

Zdjęcie - Rigatoni ze słodkimi pomidorami, bakłażanem i mozzarellą (wg J.  Olivera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni ze słodkimi pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

Składniki:

  • 1 jędrny dojrzały bakłażan, różowy, czarny lub biały
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 puszki (2x400g) podłużnych pomidorów najwyższej jakości
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 pęczek świeżej bazylii, listki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

dowolnie:

  • 1 - 2 świeże lub suszone papryczki chili, rozdrobnione
  • garść liści bazylii, porwanych, łodyżki posiekane
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 500g makaronu rigatoni lub penne
  • 200g mozzarelli z krowiego mleka
  • kawałek parmezanu do starcia

 

Odetnij oba końce bakłażana i pokrój go na plastry grubości 1 cm, które z kolei pokrój na kostki o boku 1 cm.

Postaw na ogniu duży rondel i wlej do niego 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kiedy będzie gorąca, włóż kostki bakłażana i jak tylko zetkną się z powierzchnią garnka, zamieszaj łyżką tak, aby się całe pokryły oliwą, a nie nasiąkły nią po jednej tylko stronie. smaż przez 7 - 8 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj czosnek i cebulę. Kiedy lekko się zarumienią, włóż pomidory i dolej ocet balsamiczny. Zamieszaj i starannie dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze, dodaj teraz posiekane świeże lub pokruszone papryczki chili. Dołóż łodyżki bazylii i gotuj sos na wolnym ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie dodaj śmietanę.

Podczas gdy sos się gotuje, w dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę, włóż makaron i ugotuj go al dente. Odcedź, pozostawiając trochę wody, w której się gotował. Najlepiej włożyć makaron po odcedzeniu z powrotem do garnka z odrobina wody z gotowania i paroma kroplami oliwy, całość wymieszać. Następnie dodać do makaronu sos pomidorowy i przyprawić całość solidnie sola i pieprzem. Kiedy zasiądziecie do stołu, postaw garnek na środku, pokrusz do niego mozzarellę i dodaj porwane świeże listki bazylii, po czym przez 30 sekund mieszaj to z makaronem. Następnie szybko nałóż danie na talerze. Zanim zaczniecie jeść, mozzarella trochę się rozpuści, stanie się włóknista i będzie miała wspaniały, mleczny smak. Podawaj razem z dużym kawałkiem parmezanu i tarką, żeby każdy mógł się uraczyć wg własnego uznania.

Smacznego!

Kategorie przepisów