Fasolowe brownie z masą serową i czekoladowym kajmakiem

Fasolowe brownie z masą serową i czekoladowym  kajmakiem

Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!

Przepis na to brownie znalazłam na blogu "Sweet art" i nieco go zmodyfikowałam. Dodałam odrobinę więcej śmietanki do kremu i całość ubiłam, bo już nie miałam cierpliwości czekać, aż to łaskawie zastygnie:) A zamiast mleka z kakao użyłam masy krówkowej czekoladowej.

Zdjęcie - Fasolowe brownie z masą serową i czekoladowym  kajmakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolowe brownie z masą serową i kajmakiem

Składniki:

Brownie:

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki odcedzonej i przepłukanej wodą
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 100g cukru białego lub brązowego
  • paczka cukru wanilinowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady (może być z dodatkami, np. wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami)
  • 200 g serka białego kremowego (typu Philadelphia)
  • 50 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)

oraz dodatkowo:

  • puszka (400 g lub 500g) mleka skondensowanego kakaowego

Czekoladę gorzką rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy dokładnie zmiksowaną fasolę i pozostałe składniki (czekoladę na końcu). Porządnie wszystko wymieszać i przelać do okrągłej formy (śr. 24 cm, z odpinaną obręczą) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą albo kaszą manną. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 170 st.C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować z formy!).

Śmietankę wlać do garnka, zagotować z cukrem, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Do zimnej śmietanki dodać serek i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki (ew. zamrażalnika) aby masa stężała.

Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 2 godz.

Na zimny spód wyłożyć stężałą masę serową a na wierzch rozsmarować zimny kajmak. Wstawić ciasto do lodówki na  noc.

Smacznego!

Kategorie przepisów