Fasolowe brownie z masą serową i czekoladowym kajmakiem
Brownie z czerwoną konserwową fasolką zamiast mąki. Lekkie i wilgotne (zapewne za sprawą jogurtu naturalnego!). Mało słodkie. Do tego masa śmietanowo - serowo - czekoladowa i kajmak czekoladowy. Takie ciacho podałam na niedzielny deser i nikt nie domyślił się co tam tak naprawdę się znajduje!
Przepis na to brownie znalazłam na blogu "Sweet art" i nieco go zmodyfikowałam. Dodałam odrobinę więcej śmietanki do kremu i całość ubiłam, bo już nie miałam cierpliwości czekać, aż to łaskawie zastygnie:) A zamiast mleka z kakao użyłam masy krówkowej czekoladowej.
Fasolowe brownie z masą serową i kajmakiem
Składniki:
Brownie:
- 240 g czerwonej fasoli z puszki odcedzonej i przepłukanej wodą
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 100g cukru białego lub brązowego
- paczka cukru wanilinowego
- 50 g czekolady gorzkiej
Masa serowa:
- 100 g białej czekolady (może być z dodatkami, np. wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami)
- 200 g serka białego kremowego (typu Philadelphia)
- 50 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki (30%)
oraz dodatkowo:
- puszka (400 g lub 500g) mleka skondensowanego kakaowego
Czekoladę gorzką rozpuszczamy na parze. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy dokładnie zmiksowaną fasolę i pozostałe składniki (czekoladę na końcu). Porządnie wszystko wymieszać i przelać do okrągłej formy (śr. 24 cm, z odpinaną obręczą) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą albo kaszą manną. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 170 st.C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować z formy!).
Śmietankę wlać do garnka, zagotować z cukrem, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Do zimnej śmietanki dodać serek i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki (ew. zamrażalnika) aby masa stężała.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 2 godz.
Na zimny spód wyłożyć stężałą masę serową a na wierzch rozsmarować zimny kajmak. Wstawić ciasto do lodówki na noc.
Smacznego!